Νέες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D έρχονται στο φως
Η βιταμίνη D την τελευταία πενταετία αποτελεί το επίκεντρο διεθνών ερευνητικών πρωτοκόλλων λόγω των νέων ιδιοτήτων της που έρχονται στο φως με ταχείς ρυθμούς. Έως και πρόσφατα λοιπόν η ιατρική κοινότητα συσχέτιζε την βιταμίνη D αποκλειστικά με τον μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου και κατ’ επέκταση τις επιδράσεις της στο μυοσκελετικό μας σύστημα.
Νεότερες μελέτες συνεχίζουν να ρίχνουν φως σε αχαρτογράφητες περιοχές, διερευνώντας μεταξύ άλλων τις επιδράσεις της βιταμίνης D στον κύκλο ζωής των κυττάρων, το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα καθώς και το μεταβολικό σύνδρομο.
Τα αποτελέσματα μίας πολύ ενδιαφέρουσας μετα-ανάλυσης σχετικά με την βιταμίνη D δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του Φεβρουαρίου του British Medical Journal. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμίνης Dίσως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οξείων αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η παραπάνω μετα-ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 10.933 συμμετέχοντες (ηλικίας 0-95 ετών) από 25 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με μείωση κατά 12% του ποσοστού των συμμετεχόντων που εμφάνισαν τουλάχιστον μία οξεία αναπνευστική λοίμωξη σε σύγκριση με την μη χορήγησή τους.
Οι αναλύσεις έδειξαν την προστατευτική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε συμμετέχοντες που έλαβαν ημερήσιες ή εβδομαδιαίες δόσεις χωρίς επιπλέον μεγάλες δόσεις εφόδου σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις εφόδου. Επιπλέον, η προστατευτική της δράση ήταν μεγαλύτερη στα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα παραπάνω στοιχεία όπως σημειώνουν και υπεύθυνοι της μελέτης τονίζουν τη σημασία της διερεύνησης σε μεγαλύτερο βάθος του εύρους της δράσης της βιταμίνης D.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως άρτια σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές θα χρειαστούν για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων που πιθανώς θα αλλάξουν την καθημερινή κλινική πράξη ως προς την χορήγηση βιταμίνης D στο άμεσο μέλλον.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας προβλέπουν εκτός από τη δοσολογία για τη θεραπεία ατόμων με ανεπάρκεια, και την ημερήσια συνιστώμενη χορήγηση βιταμίνης D. Συγκεκριμένα για παιδιά 0-1 έτους η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 400 IU και για την ηλικία 1-18 ετών 600 IU. Για ενήλικες έως 70 ετών και από 70 ετών και άνω συνιστώνται 600 IU και 800 IU αντίστοιχα.
Ας μην ξεχνάμε πως ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης D το παράγουμε με την έκθεση μας στον ήλιο, μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη της εμπλουτίζοντας την καθημερινή διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, μανιτάρια, κρόκο αυγού και βοδινό συκώτι.
Ένα είναι σίγουρο, πως το σύμπλεγμα της βιταμίνης D και του υποδοχέα της θα πρέπει να θεωρείται μία μάλλον περίπλοκη μοριακή μηχανή υπό ανακάλυψη και ανακαλύπτοντας τις εξελικτικές πτυχές του συστήματος αυτού θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε όλο και περισσότερο την πολυδιάστατη βιολογία αυτής της «ζωτικής σημασίας αμίνης».
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.